Her Şey İnanmakla Başlar...

GİRİŞİMCİLİK TARIMDA YEŞERİYOR


Lider Yaratıcı Katılımcılar Derneği , “Girişimcilik Tarımda Yeşeriyor” zirvesi ile tarımda fark yaratan girişimcileri ağırladı.

İzmir Ticaret Odası’nda (İZTO) gerçekleşen zirvemizde, Dikili Sera TDİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Öğmen, Sosyal Gastronomi Şefi Ebru Baybara Demir, İletişim Uzmanı- Gazeteci ve Sunucu Özlem Dalga, Dikili TDİOSB Müteşebbis Heyet Üyesi Şener Kırıkkaya, TETA Teknik Tarım ve LAKTO Teknoloji Tarım 4.0 TED Başkanı Sumer Tömek Bayındır, İzmir Ziraat Odası Mühendisleri Odası Başkanı Hakan Çakıcı, Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, Çiftçi ve Girişimci Armağan Portakal, Eczacı - Girişimci ve Çiftçi Feyza Tevrüz, İhracatçı- Girişimci Başak Mete ve 2 Milyon Arının Çiçek Annesi Çiçek Özyılmaz gibi girişimleriyle tarımda büyük başarılara imza atan isimleri buluşturdu.

‘Milli ekonominin temeli ziraattır. Bunun içindir ki ziraatta kalkınmaya büyük önem vermekteyiz’ diyen Atamızın izinde bu yıl yine topluma fayda sağlayan projelere devam ediyoruz.

Programın açılış konuşmasını Liyakat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Berkay Eskinazi yaptı. Eskinazi, “Kırsal kalkınmada kadının önemli bir yeri var. Kadınların kırsalda güçlenmesini ve kendilerini geliştirmesine önem veriyoruz. Kadınları bu konuda teşvik edecek girişimcilik uygulamaları olmalı. Kooperatif gibi kuruluşlarla kadınlar desteklenmeli ve ayrıca ekonomideki tüm kurumlar bunun için iş birliği yapmalı. Kadın yoksullaşıyor. Bu durum ilk olarak aileyi, sonra da toplumu olumsuz etkiliyor. Kadınların emeklerinin ucuz görülmesi gibi bir algı var. Bu acı algıyı yok etmek bizim elimizde.’’

Eskinazi, ‘’Buna katkı sunmak için ‘Tarlalar Çiçek Açsın’ projesini hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bu projeyle kırsalda kadın girişimciliğinin özendirilmesini, desteklenmesini ve yatırım imkânlarının geliştirilmesini, uygulanabilecek girişimci kadın çiftçi projelerinin hayata geçirilmesini temel alan çalışmalarla bu acı tabloyu yıkacak önemli katkıları olacak. Bu projeye destek vermek isteyen tüm kişi, kuruluş ve odalar ile birlikte yürümeye hazırız.” dedi.

Dikili Sera TDİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Osman Öğmen:

 “Tarımda girişimciliği büyütmemiz gerekiyor. Neden? Çünkü gelecek-geleceğimiz tarımda. Çünkü çocuklarımıza sağlıklı ve yeterli beslenebilecekleri bir dünya bırakmamız gerekiyor.’’ diyerek sözüne devam eden Öğmen, “Tarım ve tarımsal her türlü üretim en önemli konumuz olmalı. Bunu her gün konuşmalıyız. Aslında tarımda ilgili konuşulacak çok farklı konular var. Su sorunu, iklim krizi, bilgiye ulaşım, çiftçi nüfusun yaşlanması, sosyolojik sorunlar gibi birçok konu bunları konuşmalıyız. Ancak konuştuklarımız masada kalmamalı. Konuştuklarımızı hayata geçirmeliyiz.’’

Sosyal Gastronomi Şefi Ebru Baybara Demir:

 “Herkes sürdürülebilirlikten bahsediyor ama ben sürdürülebilirliğin çok inandırıcı olduğunu düşünmüyorum. Dünyanın artık bir dengeye oturması lazım çünkü dünyanın dengesini bozduk. Yerinde üretmek, yerinde tüketmek, yerinde tüketmeye davet etmek. Buradan başlamak gerekir. Yani tarımda yereli güçlendirmemiz gerekiyor.’’

İletişim Uzmanı, Gazeteci ve Sunucu Özlem Dalga :
“Dijital kartvizitler ürettim. Dijital kartvizit aslında ağaç kesimini önlemeniz için bir yol, doğayı koruyorsunuz. Büyük adımlar gerekmiyor, ufak adımlar çok değerli”

Dikili TDİOSB Müteşebbis Heyet Üyesi Şener Kırıkkaya :
“Dikili TDİOSB'de üreticilerin enerjiyi sınırsız alabilecekleri, karbon salınımı yapmayacakları, suyu geri dönüşümle tekrar kullanacakları ve para kazanacakları bir üretim yapmak istiyoruz"

TETA Teknik Tarım Genel Müdürü-  LAKTO Teknoloji Kurucu Ortağı-Tarım 4.0 TED Başkanı Sumer Tömek Bayındır :“Tarıma yapılan bir birim yatırım, her hangi bir sanayi yatırımının dört katı istihdam sağlıyor. Çiftçi her yıl küllerinden yeniden doğan en yılmaz girişimcidir. Bu adanmışlığı gençliğimizde de yeşertmeliyiz”

İzmir Ziraat Odası Mühendisleri Odası Başkanı Hakan Çakıcı :
“Girişimciliğin temeli risk almak, riskleri ön görmektir. Tarımda risk fazla, öngörmek zor. Üretim planlaması yapılmak zorunda. Dünya artık birbirine bağlı. Biz bununla yarışmak için endüstriyel tarım yapmak zorundayız”

Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat :
“Gençleri tarıma çekebilmemiz için önce köylere, tarıma bizler geri dönmeliyiz. Onlara örnek olabilecek, arazileri bütünleştirebilecek projeler yapmalıyız. En önemlisi sanayi sermayesinin artık tarıma girmesi gerekiyor. Tarıma para harcayacak kişi sanayiciler, yöneticiler. Bu birlikteliklerle, bu işi yapabiliriz"

Çiftçi ve Girişimci Armağan Portakal :

“Sürdürülebilirlik önemli ama hepimizin büyümesi demek değil, büyümek istemiyorum. Yatayda mikro ağlar ördüğümüzde, dikey ayakta kalabilir. Ben tarımın içine sanat, tasarım, üretkenlik ekledim. Böyle bir yol yürüyorum”

Eczacı, Girişimci ve Çiftçi Feyza Tevrüz :

“Girişimcilik adalet, cesaret, ölçülülük ve bilgelik ister. Girişimcinin teorik bilgiye de kadim bilgiye de sahip olması gerektiğine inanıyorum. Tarımla ilgili çok kaynak var. Ziraatte öğrenmek bitmeyen bir süreç ve çoğu zaman verdiğiniz emeği geri alıyorsunuz”

İhracatçı ve Girişimci Başak Mete :

“Para kazanmak istiyorsan üret ve sat, biraz daha para kazanmak için al ve sat, daha fazlası için bir şeyi sat, sonra al. Girişimcilikte formül doğru pazarı oluşturup, sonra üretip ve satışı gerçekleştirmektir. Yani pazarı yaratmaktır asıl olan”

Damlacık Arı Çiftliği Kurucucu-2 Milyon Arının Çiçek Annesi Çiçek Özyılmaz :
“İki oğlum, milyonlarca kızım dediğim arılarım var. Kendi ürünlerimi kendim tanıtacağım dedim. Bir işletme kurdum, marka oldum. Bütün kapıları zorladım, eğitimler aldım. Para değil, insan biriktirdim. Hedefim dünya markası olmak”

 

Katılımın yüksek olduğu zirveye destek sağlayan sponsorlara ve konuşmacılara nazar boncuğuyla teşekkür edildi.